Térkövezés a családi ház körül

2022. 11. 22. / Kategória: Térkő

Minden családi ház esetében szükségszerű, hogy olyan szilárd burkolat tegye kényelmessé a megközelítést és a használatot, amely az épület megjelenésével és tömegarányával összhangban van. A legegyszerűbb járdától a teraszon át egészen az autófelhajtóig a kiselemes burkolatok alkalmazása számos előnnyel járhat bármelyik más szilárd burkolattal szemben. A térkövek kopásállóságát és keménységét az évszázadok óta használt, összetételében a folyamatos kísérletezéseknek és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően az egyik legjobb teherbírásúvá és időjárásállóvá vált mesterséges építőanyag, a beton adja. Az összetevők nem sokat változtak az 1800-as évek óta, mégis, a pontos recepteket és a kövek előállítását a gyártók nem teszik teljes mértékben közkinccsé, mindenesetre a legfontosabb összetevői a kavics, a homok, a cement, a víz és egyéb adalékanyagok.


 

Kemény, mint a kő

A kiváló minőségű betonelemek a precíziós gyártási folyamatok során olyan rendkívül tartós és repedésálló burkolatot eredményeznek, amely képes ellenállni a legnagyobb terhelésnek is. Az elemek rugalmas elmozdulása miatt a térkövekből a terhelhetőség és tartósság szempontjából is olyan burkolat hozható létre, amely nem csupán a gyalogos és személyautó-forgalomra szánt felületeknél állja meg a helyét, hanem a kamionforgalom esetén, sőt, akár repülőtereknél, vagy konténerrakodó dokkoknál is. És ami talán leginkább vonzóvá teszi a térkő használatát, az – a megfelelő kivitelezés mellett – az alacsony karbantartási igény, a rendkívül változatos megjelenés és a térkőnek az a tulajdonsága, hogy az idővel esetleg sérülő vagy szennyeződő elemek könnyen kicserélhetők, sőt, a teljes burkolat is felszedhető és újra lerakható.


 

Költséghatékonyság és gyors kivitelezés

A tartósság mellett az elemenkénti javíthatóság és az újbóli felhasználás lehetősége bármelyik más térburkolathoz képest hosszabb távon nagyban csökkentik a kivitelezés és a fenntartás költségeit. Ráadásul a kiselemes térkő burkolat telepítési folyamata viszonylag egyszerű és gyors. Amellett, hogy a burkolat elkészítése kevésbé függ az időjárási viszonyoktól (gyakorlatilag a szélsőséges időjárási eseteket leszámítva szinte bármikor lefektethető, amikor a földművek és a betonba ágyazott szegélykövezés biztonsággal elkészíthető), azonnal használatba vehető, terhelhető, így a térkövek alkalmazásával építhető leggyorsabban biztonságos, csúszásmentes és számtalan esetben látványos kerti burkolat.


 

Ezer szín és ezer forma

A technológiai fejlesztések során nem csupán a tartósság és a kopásállóság került előtérbe, hanem a családi házak körüli exteriőr megvalósításához kiemelten fontos tulajdonság is: a térkövek változatos alakja és színe. A megalkotott burkolati elemek mind méretben, mind színárnyalatban harmonikusan alkalmazhatók bármilyen lakókörnyezetben, akár a rusztikus épületek és vidéki kertek kifejezetten tájjellegű, szinte észrevehetetlen burkolataként, akár a modern, egyszerű mértani formákkal díszítő családi házak izgalmas formai kiegészítőjeként. A természet inspirálta színek a föld, a kőzetek vagy épp a növények tónusait tükröző árnyalatban is jelen vannak a palettán, és ezt a lenyűgöző változatosságot semmilyen más térburkolat nem tudja biztosítani. Ráadásul sok esetben az azonos vastagságú kövek egymással jól kombinálhatók, így nem csupán önmagukban a kövek és lerakási mintázatok díszítenek, hanem a frízként vagy patchworkként használható elemek további lehetőséget nyújtanak az egyedi megjelenésre. Ennek köszönhetően mind a tervezésnél, mind a kivitelezésnél valóban csak a képzelet szabhat határt.


Pályázat

Pályázat